dijous, 30 d’octubre del 2008

LA MECA





La Meca, en àrab Makka (مكة المكرمة, Makka al-Mukkarama), és una ciutat de l'oest de la península Aràbiga. Antigament es va anomenar Makoraba. En aquesta ciutat va néixer Mahoma i és la més important de totes les ciutats santes de l'islam, visitada cada any per nombrosos pelegrins.
Taula de continguts[amaga]
1 Història
2 Pelegrinatge
3 Vegeu també
4 Enllaços externs
//

[edita] Història
La primera vegada en la història que es menciona la Meca, amb el nom de Makoraba, és en el segle II pel geògraf egipci Claudi Ptolemeu.
Abans que Mahoma prediqués l'islam ja era una ciutat santa per als pelegrins, amb diversos llocs d'importància religiosa, el més important dels quals és la Kaaba.
En el segle XVI va quedar sota domini dels gendre Alí ibn Abi-Tàlib, fins que l'any 1916 van ser expulsats per Husayn ibn Alí, qui més tard seria rei del Hijaz.

[edita] Pelegrinatge
La ciutat de la Meca (i el seu entorn) és la destinació final del Pelegrinatge sagrat de la fe islàmica. La ciutat acull, cada any, milers de pelegrins vinguts d'arreu del món amb la finalitat de complir el cinquè precepte de l'Islam.
El Pelegrinatge pot acomplir-se de dues maneres diferents: la visita estricta als llocs sants de la Meca (Pelegrinatge Menor o Umra), o bé la visita combinada dels llocs sants de la Meca i del seu terme sagrat (Haram) durant el mes de Dhu al-Hijja, consagrat a aquest efecte (Gran Pelegrinatge o Hajj).
L'Umra té l'objectiu essencial de la visita al temple de la Kaaba, la casa de Déu, que, per als musulmans, és el centre del món. Per a ells, Déu va començar per crear l'emplaçament sagrat de la Kaaba i després, en cercles concèntrics, el terme de la Meca, el territori sagrat que l'envolta i, finalment, la resta del món.
Quan Adam, expulsat del paradís, però perdonat per Déu, vingué a habitar la Terra, Déu va fer baixar del cel, per a ell, a l'emplaçament de la Kaaba, una tenda feta d'un robí a fi que hi practiqués al voltant girs i curcumval·lacions a imitació dels que fan el àngels al voltant del tron de Déu. Més endavant, va ser Abraham el primer que va construir en aquell precís lloc un temple per a la divinitat i, en agraïment, Déu va fer baixar del cel la pedra angular de l'edifici, la cèlebre Pedra Negra, blanca originàriament, però ennegrida per efecte del palp dels homes durant segles. Aquest lloc es converteix en el punt de mira de la pregària dels musulmans de tot el món.
Per tot això, els pelegrins que arriben a la Meca han de complir el ritus del tawaf, és a dir, donar set voltes al voltant de la Kaaba, la qual, majestuosament coberta de vels de vellut amb or brodat, es troba al centre d'una permanent multitud de fidels que gira sense aturador al voltant seu i que recita insistentment la fórmula ritual de la talbiyya.
També en aquest mateix indret, l'Islam hi situa tant l'escenari del sacrifi d'Abraham com el lloc on Hagar i el seu fill Ismael van ser repudiats i gairebé van morir de set enmig del rigorós clima del desert. Un àngel, però, va fer brollar la mítica font de Zamzam, que els salvà la vida, cosa que donà lloc a un altre dels ritus més importants de l'Umra: el say, que consisteix a fer quatre cops les anades i tornades entre dos punts de la ciutat, rememorant les corredisses que va fer Hagar responent als precs d'aigua per part del seu fill agonitzant.
Per tal de complir amb totes aquestes obligacions rituals, el pelegrí ha de vestir l'ihram, un hàbit blanc especial, sense plecs ni costures, que el santifica i l'obliga a abstenir-se de relacions sexuals, afaitar-se o empolainar-se, mirar-se al mirall, dur cap tipus d'arma, discutir, mentir o blasfemar, cobrir-se el cap (els homes) o el rostre (les dones), fer-se sang, cercar una ombra, matar cap animal o arrencar cap planta, a fi de respectar al màxim el caràcter sagrat de l'espai que està visitant.
El Hajj, o Gran Pelegrinatge, consisteix en complir els rituals propis de l'Umra i, a més, també visitar els tres espais sagrats situats a la rodalia de la Meca: Mina, Muzdàfila i Arafat, just els dies que van del 8 al 13 del mes de Dhu al-Hijja, durant els quals es ritualitzen tot un seguit d'antigues pràctiques paganes incorporades per Muhàmmad a l'Islam.
Els pelegrins deixen la Meca el dia 8 al matí, van a passar la nit a Mina i el dia 9 arriben ben d'hora a la plana al peu de la muntanya sagrada d'Arafat, a setze quilòmetres a l'est de la ciutat, on els fidels, entre la pregària del migdia i la de la tarda, es recullen en actitud submisa davant de Déu. En pondre's el sol, comença l'anada vers Muzdàfila, a mig camí entre Arafat i Mina, tot refent el camí cap a la Meca. Allà s'acampa i s'hi passa la nit, es prega, es fan fogueres i es malda per fer el màxim soroll possible, tot seguint una antiquíssima tradició que es remunta a l'època preislàmica i que feia de Muzdàfila el santuari central de Quza, el déu del tro i de la pluja.
El dia 10 és el yawm an-Nahr, el dia culminant del Hajj, en el que el pelegrí abandona Muzdàfila a primera hora del matí amb la finalitat d'arribar a Mina, on commemora la Festa del Sacrifici, celebrada al mateix temps a tot el món islàmic, durant la qual immola una ovella, una cabra o un camell. També a Mina, els pelegrins lapiden els Pilars del Diable, tot llançant set pedres, portades des de Muzdàfila, contra unes columnes, amb la finalitat d'expulsar els mals esperits. Acabats aquests rituals, el pelegrí es fa tallar els cabells i s'afaita, en acció de gràcies a la divinitat, i tot seguit emprèn el camí de tornada definitiu a la Meca, on durà a terme el tawaf al-Ifada, una darrera circumval·lació al voltant de la Kaaba.
Els dies 11, 12 i 13 de Dhu al-Hijja són dies de celebració per haver complert tot el prescrit i en què s'acabden les interdiccions imposades per l'ihram, l'hàbit blanc de santificació.

dijous, 16 d’octubre del 2008

Ramadan a Sa pobla

Definició El dejuni al Ramadan:és l'abstinència total de tot allò que trenca el dejuni (Bé sigui menjar o beguda o relacions sexuals) des de l'alba fins a la posta del sol. El dejuni del mes de Ramadán és obligatori a tot musulmà adult i amb judici, bé sigui home o dona.
QUAN COMENÇA?El mes de Ramadán és el novè mes lunar i comença el dejuni amb l'aparició de la lluna a la fi de Xa'ban (vuitè mes en el calendari lunar islàmic). Diu el Profeta Mohammad : "Dejuneu a la seva visió (veure la lluna) i trenqueu a la seva visió i si s'us és oculta (la lluna per causa atmosfèrica) concloeu el mes de Ramadán contant trenta dies. Igualment al començament del mes de Ramadán es contaran trenta dies de Xa'bán sinés visible el naixement de la lluna.
ELS PILARS DEL DEJUNI:
Els pilars del dejuni en l'Islam, bé sigui en el mes de Ramadán, o en altres mesos, són els següents:o L'abstinència de tot allò que trenqui el dejuni. Bé sigui beguda, menjar o relacions carnals) des de l'alba fins a la posta del sol.o Tenir present la intenció S'ha de tenir-la present en la ment i en el cor, sense necessitat de dir gens amb la llengua de pronunciar una mica concret (és a dir la intenció, ha de ser abans del fajr (inici del temps de la primera oració del dia), i pot ser dita diàriament, o per tot el mes des del seu inici.
QUI HA DE DEJUNAR?El dejuni és deure del musulmà adult, sa de judici, saludable, resident (no de viatge) bé sigui home o dona. Quant a la dona, ha d'estar fora de la menstruació. Per tant, no ha de dejunar el malalt mental, ni el menor, ni el viatjant, ni a la dona durant la menstruació, així com a l'embarassada, o la lactant que tem per la seva criatura, ni els ancians febles.Això es mes o menys la explicació del ramadàn , la gent al carrer no para de preguntar quin es el significat de tot això la resposta es que es una lluita (jihad) personal de cada musulmà amb si mateix per superar-se per que la part mes espiritual de cada persona guanyi la part material. Es tot un repte personal per mi i a mes esta demostrat medicament que es molt saludable el mes de ramadàn. I a mes es un mes on hi ha molta solidaritat entre el col·lectiu musulmà... i desprès del Ramadàn ve el dia de Aid el Fetr, que aquest any ha tocat el dia 12 de octubre amb el dia de la hispanidad, i ha sigut una sort axis moltes escoles i empreses s’han estalviat la ausencia dels estudiants i els treballadors dels seus llocs de feina al mati, ja que es un dia on es va resar capa les 8:30 i desprès es fa tot un recorregut de felicitar el dia per l’entorn familiar i els amics i fins tot el enemics ... es un dia per enfortir els lligams familiars i amicals de les persones.

dimarts, 14 d’octubre del 2008

El món del futbol



El futbol es va crear a una escola , era un joc inventat per pasar el temps .
El futbol és un esport d'equip practicat en un terreny de joc de gespa entre dos equips d'onze jugadors cadascun. L'objectiu és introduir una pilota a la porteria de l'equip contrari.
Els arbitres tambe formen part del futbol .
Apereixen 2 tuipus d'arbits , els liniers i els arbits de camp .
Durant el temps de joc hi ha un linier a cada vanda del camp que s'encarrega de vigilar si la pilota surt del camp o els fores de joc.

L'arbitre de camp s'encarrega de les faltes i de aclarir cualsevol tipus de jugada , l'arbit sempre te la derrera paraula .

Al futbol apereixen dos tipus de tarjetes groga i vermella .

La groga es una amonestacio , se sol treure cuant jugues parillosament o fas faltes inecesaries.
La vermella es una expulcio , es treu kaunt les faltes son agresives i inesesaries.

En el futbol hi ha diferentes posicions.


Porter
defesa ( central o lateral )
mitj ( central o alteral )

devanter ( tambe conegut com punta )

En el mon del futbol aperegueren estrelles com :



L'holandes Johan Cruyff , l'argenti Diego Armando Maradona,el brasile Pele , l'espenyol Butragueño , Ronaldo , Ronaldinho , Raul , Behkcam , Cristiano Ronaldo ...

I molts mes que amb el pas del temps an fet historia .
Actualment en el futbol hi ha seleccions , cada pais le representa una seleccio.
Les seleccions juguen dos tipus de copes :
El mundial , que es juga cada quatre anys i sempre a un pais diferent .
L'eurocopa , que nomes i participen les seleccions que forment part d'europa.

La derrera aurocopa es va jugar l'estiu pasat , es va fer a austria i suissa .


Espanya va ser la gonyadora, juga la final contra alemanya.


Alemanya 0 - 1 Espanya



















Sant Antòni




La festa de Sant Antoni és la més important de les que se celebren a sa Pobla i la que té un arrelament tradicional més antic (tenim constància de la seva gran devoció des de l’any 1365). L’entusiasme popular envers la figura del sant no ha decaigut mai. L’església de Sant Antoni d’Uialfàs fou erigida parròquia l’any 1357 (va ésser enderrocada el 1697 i al mateix lloc es construí l’actual temple, igualment dedicat al sant abat).Així, tenim clar que des d’antuvi, Sant Antoni ha estat present a la història dels poblers.Segons Alexandre Ballester, cronista oficial de la vila de sa Pobla, la pervivència de les festes de Sant Antoni a través dels segles s’explica per tres vectors: el poble, la parròquia i l’ajuntament. A més a més, la festa té un doble caràcter: religiós i profà. Religiós per la devoció al sant eremita protector del bestiar. Profà per la idea de festa (foguerons, ximbomba, bauxa...) que és comuna en molts pobles mediterranis que celebren el solstici d’hivern.El següent text ens posa de manifest l’antigor de la celebració:
Poblers estimats: poc después de sa Reconquista, que va ser el dia de Sant Silvestre i Santa Coloma o sia el derrer dia del any 1229, i molt antes del any 1300, és cert que ja existia Sapobla de Vialfás, situada en los voltants del Santuari de Crestaig, essent titular i patrona d’aquell vetust oratori la verge i martir Santa Margalida. Peró vengué l’any 1300, en que provablement sa primitiva població se trasladá desde Crestaig aquí aont está avuy en día, i el Rei en Jaume II en aquest any declarà Vila Real Sapobla de Vialfás i regularment se fabricà desseguida, prenguent per titular el gloriós Sant Antoni Abad, l’ésglésia antiga de Sapobla que comensaren a esbucar l’any 1697, per construir l’esglesia actual.El gloriós Sant Antoni era tan popular dins Catalunya, aont havia obrat molts de miracles, que els catalans que vengueren amb el Rei en Jaume el Conquistador segurament importaren a sa nostra Illa sa devoció de tots els pobles an el Sant Abad. Per axó no és d’estranyar que Sapobla de Vialfás qu’el prengué per Titular també li tenga desde sa fundació una devoció extraordinaria.Are fa 554 anys, o sien 65 anys después de declararse Vila Real, sa festa del Sant Anacoreta ja se celebrava en el nostro poble am gran solemnitat, i així és que segons un document molt curiós escrit l’any 1365 ja consta que per la festa de Sant Antoni sa gent ja anava bastant de bulla, pués segons tal document en la nit de la festa de Sant Antoni, segurament sa vigília del Sant Titular, com avui en dia, un tal Joan monjuich pobler acompanyava dues dones amb una espasa la qual li fonc llevada o presa, perque estava prohibit dur armes; pero essent lícit portarné si acompanyaven dones per evitar desordes, vataquí qu’ell s’apelá an el Governador contra es Batle de Sapobla de Vialfás, qui tengué que restituir-lí la dita espasa. Tot axó mos fa veure quant antiga és sa devoció an el gloriosíssim Sant Antoni, i que es va comensá am sa fundació de Sapobla, no s’ha d’acabar jamai, mentres existesca Sapobla.Vataquí l’antiquíssim document:“En Rodrigo de Sent Martí, cavaller, lochtinent del noble Olfo de Proxida, cavaller e conseller del senyor Rey, e portantueus de Governador General en Mallorques; al amat lo Balle de Huyalfas, salut e dilectio:Deuant nos a proposat en Johan Monjuich, del vostro batliu, que la nit de la festa de sent Anthonj propassada, li leuas una spasa ell acompanyant dues dones, per que ha anos supplicat que com de bona costuma sia que armes no sien leuades a alcu mentre acompanya dones, li deguessim provehir de remey couinent. Nos, empero, attenents que so que es request per lo dit Johan es cosa rahonable, com no sia deguda cosa que a hom que acompany dona o dones sien leuades armes; emperamor dasso vos dehim eus manam que si aci es, com per lo dit Johan es proposat, li restituiscats la dita spasa. Vista la present hoc encare e a cautela vos en pregam car a aquells que prouexen e acompanyen les dones deuen esser fetes cortesies, e nols deuen esser leuades armes. Data Majoric. XXVIII mensis februarii anno anat. dni. Mº.ccc Ixº. quinto.”Sa Marjal, 1919,vol.VI, -tom XI- (1919-1920),ed. facsímil, sa Pobla, 1990, pp. 17-18.Tots sabeu, poblers i no poblers, quines són les principals activitats que es desenvolupen durant aquestes festes. N’hi ha que tenen un vessant religiós -les Completes- i d’altres que són més lúdiques menjar, beure, sonar les ximbombes i fer gloses… Però no hi ha dubte que la nit de Sant Antoni és també la festa del foc. El foc està omnipresent aquest dia, ja sigui per allunyar mals esperits, ja sigui per escalfarnos o, per què no dir-ho!, per torrar. Aquest foc és també un símbol de la recuperació d’hores de sol, és a dir del triomf de la llum sobre les tenebres. És el renaixement del sol, que fertilitza la terra (se solien escampar les cendres dels foguerons de Sant Antoni pels conreus perquè això afavoria les collites). El solstici d’hivern (pràcticament un mes abans de Sant Antoni) marca el punt d’inflexió de recuperació d’hores de sol i això la cultura popular ho té ben present:Per Nadal, creix el dia una passa de gall,Per sant Esteve, una passa de llebre,Pels reis una passa de vell,per Sant Antoni, una passa de dimoni. Xerrant de dimoni, el paper que representa a la nostra festa és consubstancial a la pròpia celebració. Sense dimonis no hi hauria Sant Antoni. Els dimonis representen les temptacions, l’accés a les coses prohibides, a la bona vida i als plaers pecaminosos. Sant Antoni no feia cas de les males intencions dels dimonis per atractives que semblassin. Responia a les seves seduccions amb oració i disciplines i, per això, sempre triomfava.Alexandre Ballester diu, però, dels dimonis de sa Pobla que:Per la revetlla de sant Antoni, a sa Pobla, els dimonis de la tradició ballen i ballen al contrallum dels foguerons. Són dimonis mediterranis, clars i familiars, són part dels nostre patrimoni cultural i popular. Són dimonis de festa. Els altres, els dimonis de la perdició, no surten a ballar. Jo crec que hi ha dimonis filosòfics, o teològics, que no saben què és una revetlla poblera fins a trenc d’alba.Alexandre Ballester: Àlbum del Temps. Històries pobleres,ed. Albopàs, sa Pobla, 2000, p. 32 Després de les Completes es produeix l’encesa de foguerons i comença la gresca. Gresca en què no pot faltar el vi (per poder cantar millor) ni l’espinagada (la coentor de la qual ens retorna al vi i entrem dins un cercle viciós del qual sortirem quan el sol estigui ben alt).El que no pot faltar, però, la nit de Sant Antoni, són les cançons i els sons de les ximbombes. Moltes i variades són les gloses que es canten aquesta nit: algunes tenen una tradició molt antiga i estan molt arrelades i, algunes, fins i tot estan una mica pujades de to (però aquest dia tot està permès).Algunes de les que es canten són les següents:
Sant Antoni ha vengutdia desset de gener.venturós s’homo que tésa dona i no el fa banyut
Sant Antoni i el dimonijugaven a trenta-u;el dimoni va fer trenta,Sant Antoni trenta-u.
Sant Antoni gloriósde Viana anomenat,siau es nostro advocatde tot perill guardau-mos
Però n’hi ha moltes més que segur que entre tots elaborarem. És la nostra cultura popular i mai no s’ha de perdre.Sant Antoni és, també, la festa dels animals. No de bades el patró és també conegut com dels ases. Segons Jaume Sastre, aquest dia estava molt malt vist fer matances, als animals no se’ls feia treballar , se’ls donava un menjar extraordinari i si era possible, se’ls deixava a lloure. També se’ls guarnia amb els millors arreus, per ser beneïts i per lluir-los.Sant Antoni ha vengutamb un ase amb quatre cames,amb un covo d’ensaïmadesi una botella de suc.
El sant és també el protector de tot el referent a la pagesia: els conreus, els camps, els oficis relacionats amb els animals: manescals, ferrers, porquers...

Festa declarada d’interés turístic. Festes de Sant Antoni Abat de Sa Pobla (Illes Balears) Butlletí Oficial de l’Estat núm. 44, de 21 de febrer de 1966. Resolució de la Subsecretaria de Turisme 1er. de febrer de 1966.
Les festes de Sant Antoni se celebren els dies 16 i 17 de gener, per donar inici al solstici d'hivern. La fundació de l'església de sa Pobla sota l'advocació i protecció del Sant Antoni de Viana i la devoció de Sant Antoni és un fet històric i així ho demostren les festes que ja se celebraven en honor al sant el 1365. L'entusiame popular per venerar el sant no va caure mai; així es va construir de bell nou un altar major dedicat al titular.La festa amb el temps s'ha anant enriquint i s'hi han incorporat elements nous. En aquesta festa es combina perfectament la gastronomia, la religió i la bauxa. Ja un parell de dies abans de la revetla el poble es transforma. Es preparen les verdures per a les coques, s'encomanen les anguiles per la greixonera o les espinagades, i els carrers s'omplen de munts d'arena per als foguerons. El dia de la revetla (16 de gener) la jovenalla surt pel matí a cercar llenya per als foguerons de la Parròquia i de l'Ajuntament, segons la tradició. En haver dinat, entre les tres i les quatre del capvespre, surten Sant Antoni i els dimonis: van als cafès, a la Llar d'Ancians i ca ses Monges, i encalcen la jovenalla del poble amb forques i graneres. Van acompanyats de cantadors, i a la sortida de cada establiment, després d'una copeta, els dimonis ballen i boten fent burles al voltant de sant Antoni. Durant tot el dia la gent aprofita per fer els foguerons. Devers les set de l'horabaixa tot ja està enllestit i es comença a l'Ajuntament la recepció d'autoritats i convidats, que aniran cap a l'església parroquial, acompanyats pels "Vells Caparrots de Sant Antoni", els "Caparrots Minyons de Sant Antoni", els "gegants de la Vila" i el Grif amb els "Dimonis d'Albopàs", on s'oficiarà la missa solemne de Completes. AI final de la missa es canten els goigs, dels quals hi ha constància ja l'any 1672. A la sortida de Completes comencen a encendre els foguerons i s'inicien els ja tradicionals balls de les colles de caparrots, acompanyats per la banda de música, al recinte de la plaça Major. Tot seguit hi ha Ia Trobada de Cantadors i Ximbombers, de la qual el 2001 conegué la XVII edició. Es l'hora de sopar i la gent se'n va amb els convidats a ca seva o al voltant d'un fogueró a sopar. El menú es repeteix en moltes cases: d'entrants, coca amb pebres i verdura, seguit d'un bon arròs pobler o d'uns fideus i greixonera amb anguiles.Tampoc no hi pot faltar I'espinagada amb col o amb anguiles, ni la sobrassada, Ilonganisses ni botifarrons, tot acompanyat per un bon vi. Per darreria, l’ensaïmada en totes les versions: llisa, amb crema, amb nata, amb fruites, etc. En haver sopat la festa està als carrers. A la plaça Major es concentren la majoria de cantadors i ximbombers, i passada la mitjanit els cantadors treuen els temes més actuals de la vida social i política del poble, de vegades de forma improvisada. La festa sol durar fins la matinada.Mentre duri la vetlada, per les places i carrers, continuaran els cants al voltants dels foguerons, donant el to peculiar a aquesta embruixadora nit ploblera. El 17 de gener, dia de Sant Antoni, després d'un cercavila a càrrec d'una colla de xeremiers, abans del migdia, hi ha missa solemne. Des de fa un bon grapat d'anys el grup de ball "Marjal en Festa" realitza unes ofrenes a sant Antoni durant l'Ofici. Quan acaba l'Ofici els caparrots tornen a ballar a la plaça Major.Les festes s'organitzen entorn a l'obreria de Sant Antoni, que s'encarrega que els actes religiosos es realitzin de manera puntual. Els obrers ho posen tot a punt per a les beneïdes, havent dinat. Són molts els que duen els seus animals de companyia a beneir, i altres veïns fan carrosses.Passat Sant Antoni encara podem veure restes de foguerons a molts de carrers. L'arena i la llenya cremada aguantarà fins Sant Sebastià, que els poblers tornen a celebrar, però d'una forma més íntima i familiar. Una cosa curiosa és que encara que majoritàriament només queda la gent del poble i no és dia festiu a sa Pobla, el nombre de foguerons s'incrementa en relació a Sant Antoni. La gent queda al voltant del seu fogueró per sopar i passar la vetlada cantant o ballant.Figures integrants de Ia festa de Sant Antoni:Els dimonis. Són, probablement, les figures més populars de la festa. La seva presència està documentada des d'abans del s XIX, tot i que el 1958 se'n feren de nous.Els caparrots. AI final de 1953, l'Ajuntament va acordar adquirir set caparrots, nombre que anà augmentant fins a onze a les festes de 1955. EIs caparrots dansen al ritme de "Jo i un bon pastor", tonada arreglada el 1952 per Gaspar Aguiló, que juntament amb Jaume Serra, compongué les figures i marcà els passos.Els caparrots minyons. Sortiren per primera vegada l'any 1983.Els gegants de la Vila. Essent batle Antoni Torrens, es va tenir la iniciativa d'adquirir una parella de gegants, figura tradicional de les rondalles mallorquines. L'Ajuntament obrí la subscripció popular, gràcies a la qual s'adquiriren les dues magnífiques figures: el gegant Antoni i la geganta Margalida, que feren la seva presentació pública a les festes de Sant Jaume 1984. Els gegants també surten per les festes de Sant Antoni, acompanyant els caparrots, els caparrots minyons i el Grif. - El Grif. Per les festes de Sant Antoni de 1998 va sortir per primera vegada el "Grif" com a element nou a la revetla antoniana. Propietat de l'Ajuntament, està realitzat amb fibra ignífuga per l'artista Xavier Gensana, especialista en aquestes construccions. Té una alçada de 2'80m i de la punta de l'ala a la pota davantera té una amplària d'1'40m. Pesa uns 50kg i l'ha de portar una persona amb tres ajudants. Treu foc per la boca i per les puntes de les ales i va acompanyat pels tamborers i dimonis d'Albopàs .

El Taekwondo















El Taekwondo es una art marcial d'origen coreà. És una de les arts marcials més conegudes arreu del món. Es tracta d'una art marcial de tradició antiga però que s'ha adaptat als temps moderns.A part de ser una art marcial, el Taekwondo també té una vesant de competició esportiva.El taekwondo és com les arts marcials, és un esport d'un alt nivell tant físic com psicològic . El taekwondo té un alt nivell tant tècnic com en combat,les tècniques han de ser rapides i precises i deu tenir molta elasticitat i coordinació, és com un joc però deu tenir moltíssima agilitat.




Hi ha dos tipus de competicion,un es la de Pumses i l'altre de Combat:





PUMSES:




QUÈ ÉS UN PUMSE?



Pumse, és una combinació de defenses i atacs, executats en una línia de moviments, contra diversos adversaris imaginaris. Mostren l'essència i l'Art del Taekwondo. Cada Pumse, té una connotació filosòfica que recull la tradició mil·lenària del poble coreà.A través de la pràctica dels Pumses, els estudiants arriben a aprendre les aplicacions de diverses tècniques de Taekwondo. Els Pumses juguen un paper multidimensional, ajudant en el desenvolupament i perfeccionament de la coordinació, equilibri, sincronització, control de la respiració i ritme, les esmentades habilitats són essencials per a l'estudiant de Taekwondo.






Els noms del "pumses" inferiors son:








  • 1 Taeguk il chang,





  • 2 Taeguk i chang,





  • 3 taeguk sam chang,





  • 4 taeguk sa chang,





  • 5 taeguk o chang,





  • 6 taeguk yuk chang





  • 7 taegukm chil chang,





  • 8 taeguk pal chang.





Els nom del "pumses" superiors son:








  • 9 koryo,





  • 10 kumgang,





  • 11 taebek,





  • 12 pyongwon,





  • 13 sipchip,





  • 14 chitae,





  • 15 chonkwon,





  • 16 jansu,





  • 17 ilio.





COMBAT:



El combat es du a terme en un quadrilàter de 10 x 10 m sense cordes ni delimitació física (al contrari que els rings de boxa) Dependiendo de la categoria i el nivell de la competició, es poden realitzar d'1 a 3 rondes d'entre 1 i 3 min, resultant guanyador el competidor que al final de les tres rondes sumi més punts.Combat de Taekwondo ITFLos punts són comptats per quatre jutges que se n'ubiquen en una cantonada del quadrilàter cada un. El sistema de puntuació és el següent:Puntada de peu al capdavant en salt: 3 punts. Puntada de peu al capdavant: 2 punts. Puntada de peu al tronc: 1 punt. Cop de mà (puny) al capdavant en salt: 2 punts. Qualsevol altra tècnica de mà efectiva: 1 punt. Només es permet colpejar la part frontal del cos (des de la cintura a la part inferior del coll) i del cap. Es penalitza l'acte de colpejar intencionadament l'oponent a l'esquena o la part posterior del cap. No es permet colpejar amb el genoll, la tíbia o el colze.Els cops no han de tenir intenció de KO. En cas que aquest fet es produís fortuïtament durant el combat, el president de taula ha de decidir si el competidor que el va dur a terme ha de ser desqualificat o no. No es permeten agafaments, escombrades, luxacions ni projeccions. No es toleren actituds o gests irrespectuosos, provocatius o ofensius cap a altres competidors.En el cas que un competidor cometi una infracció, l'àrbitre central deté el combat i l'infractor rep un avís. Tres avisos suposen la deducció d'un punt en finalitzar el combat. Davant d'una infracció de major gravetat, l'àrbitre pot descomptar punts directament o fins i tot desqualificar un competidor. És obligatori utilitzar algunes proteccions establertes per la federació o associació que organitzi el combat. Normalment es requereix l'ús de guants de polipropilen o per als punys (anomenats pads), així com botesbótes protectores del mateix material per als peus. També sol ser obligatori l'ús de protector inguinal bucal i protector. En funció del nivell dels participants, es pot utilitzar (encara que no és l'habitual) casc i pitet protector, gamberes i protectors d'avantbraços.





















CATEGORIES DE PES:



Maculins:







  • menys de 54kg






  • menys de 58kg






  • menys de 62kg






  • menys de 67kg






  • menys de 72kg






  • menys de 78kg






  • menys de 84kg






  • més de 84kg*






Femenins:







  • menys de 47kg






  • menys de 51kg






  • menys de 55kg






  • menys de 59kg






  • menys de 63kg






  • menys de 67kg






  • menys de 72kg






  • més de 72kg*








una lliçó en directe




http://video.google.es/videosearch?q=taekwondo&emb=0&oq=taek#



















HALLOWEEN


Halloween o Noche de Brujas es una fiesta proveniente de la cultura céltica que se celebra principalmente en Estados Unidos en la noche del 31 de octubre. Los niños se disfrazan para la ocasión y pasean por las calles pidiendo dulces de puerta en puerta. Después de llamar a la puerta los niños pronuncian la frase "truco o trato" o "dulce o truco" (proveniente de la expresión inglesa trick or treat). Si los adultos les dan caramelos, dinero o cualquier otro tipo de recompensa, se interpreta que han aceptado el trato. Si por el contrario se niegan, los chicos les gastarán una pequeña broma, siendo la más común arrojar huevos o espuma de afeitar contra la puerta.

La palabra Halloween es una derivación de la expresión inglesa All Hallow's Eve (Víspera del Día de los Santos). Se celebraba en los países anglosajones, principalmente en Canadá, Estados Unidos, Irlanda y el Reino Unido. Pero actualmente se celebra en casi todos los países occidentales con mayor o menor presencia.

Sus orígenes se remontan a los celtas, y la fiesta fue exportada a los Estados Unidos por emigrantes sobre todo irlandeses en el siglo XIX, más o menos hacia 1846. La fuerza expansiva de la cultura de EE. UU. ha hecho que Halloween se haya popularizado también en otros países. El día de Halloween, en tiempos modernos se considera una fiesta estadounidense.

La historia del Halloween se remonta a hace más de 2.500 años, cuando el año celta terminaba al final del verano, precisamente el día 31 de octubre de nuestro calendario. El ganado era llevado de los prados a los establos para el invierno. Ese último día, se suponía que los espíritus podían salir de los cementerios y apoderarse de los cuerpos de los vivos para resucitar. Para evitarlo, los poblados celtas ensuciaban las casas y las "decoraban" con huesos, calaveras y demás cosas desagradables, de forma que los muertos pasaran de largo asustados. De ahí viene la tradición de decorar con motivos siniestros las casas en la actual víspera de todos los santos y también los disfraces.


http://www.elmundo.es/cultura/halloween/celebrarlo.html


exceso de drogas en fiestas


ALCOHOL: El alcohol es una droga legal, utilizada socialmente en cualquier parte del mundo. Es un depresor del sistema nervioso central que se encuentra incluido en la clasificación de drogas en el grupo de los depresores, así como los barbitúricos, benzodiazepinas y tranquilizantes, entre otros. La sustancia en sí puede ser el detonante de la enfermedad de la adicción en algunos individuos que abusen de ella. El alcoholismo, una vez que se presenta, es una enfermedad primaria, crónica y progresiva que puede ser atendida y tratada por los especialistas de manera efectiva en un centro de tratamiento ambulatorio.
COCAINA: Esta droga ilegal es clasificada como estimulante y es popularmente utilizada en muchos países del mundo. Es adictiva en sí y por sí misma. Cualquier persona que abusa de ella puede llegar a desarrollar una adicción. Sus principales efectos visibles afectan al sistema nervioso central y provocan algunos signos físicos como: dilatación pupilar, taquicardias y deterioro del tabique nasal. Otros efectos ligados a su consumo son insomnio, paranoia y psicosis, que luego se ven reflejadas en un comportamiento inusual de la persona. Suele padecer consecuencias adversas que se presentan durante su consumo como son las conductas violentas o inapropiadas. Es común que se presenten serias consecuencias relacionadas con asuntos económicos. El tratamiento para personas que usan esta droga suele ser complejo, pues generalmente va ligada al consumo del alcohol. Es una adicción que suele enfrentarse mejor, como en el caso del alcohol, con la ayuda terapéutica e integral de un equipo de profesionales especializados en el tratamiento de adicciones.
recomendado.

CANNABIS: Esta droga aunque es ilegal, es una droga que se comparte socialmente sobre todo desde la adolescencia y que en muchos ámbitos está incluso aceptada y considerada erróneamente de bajo riesgo. Tiene la característica de estar respaldada por el mito de que es una planta inofensiva, y se supone que por ser natural no es dañina. Sin embargo sus consecuencias son sutiles pero dramáticas: a largo plazo, físicamente llega a ocasionar problemas respiratorios severos, como sinusitis, bronquitis, cáncer pulmonar, y efectos negativos en el sistema reproductor masculino, impotencia e infertilidad. En el sistema reproductor femenino, aumenta el nivel de testosterona, la posibilidad de infertilidad y complicaciones del embarazo. En ambos casos, una de las consecuencias más severas es el síndrome amotivacional que incluye pérdida de concentración, ausencia de energía, disminución de capacidad laboral, estupor y falta de motivación ante el futuro inmediato. Generalmente la adicción a esta droga hace que la persona que la padece ponga mucha resistencia a la hora de buscar tratamiento, debido a que sus consecuencias no son aparentes graves. Este es un autoengaño difícil de combatir. Para su tratamiento, en muchas ocasiones, se hace necesaria una intervención profesional.
DROGAS DE DISEÑO: El uso de drogas de diseño es frecuente entre los jóvenes porque con ellas logran el objetivo práctico de sentirse bien, lo más rápido posible. Este tipo de drogas son diseñadas en laboratorios clandestinos que emulan a otras drogas. Su peligro consiste en que se consiguen fácilmente a bajo precio por lo que los jóvenes pueden acceder a ellas en reuniones con amigos o en discotecas, donde incluso se regalan. El efecto de estas drogas es muy rápido y duradero. Entre ellas se encuentran: el MDMDA (éxtasis), la Ketamina (éxtasis líquido), metanfetamina, sulfato de anfetamina (speed)...etc. La mayoría de ellas son derivados anfetamínicos y vasoconstrictores que producen congestión vascular severa y en algunos casos impotencia y frigidez, y otros muchos peligros que por falta de información suelen ser minimizados. Son altamente adictivas y provocan efectos adversos en poco tiempo. Se recomienda que el tratamiento se lleve a cabo por profesionales.

el canto del loco






Es distingeixen d'altres grups per les seves cançons rítmiques i enganxoses, amb les lletres i temàtiques de les quals els joves s'hi senten molt identificats i a més troben molt divertides, per exemple La madre de José, Volver a disfrutar. Presenten cançons romàntiques amb una miqueta de "xuleria" i positivitat. Al 2005 van guanyar el premi a la millor actuació espanyola als MTV Europe Music Awards.











A més han estat:
Nominats a la IV edició dels Premis Amigos a les categories “Millor Grup Nacional” i “Grup Revelació Espanyol”, al 2002. No van poder arravatar el premi a Estopa.
Nominats a la IX edició dels MTV Europe Music Awards a la categoria de “Millor Grup Espanyol”, al 2003, a Edimburg.
Guanyadors en la X edició dels MTV Europe Music Awards en la categoria de “Millor Grup Espanyol”, el 2003, a Edimburg.
Guanyadors del Premi Ondas Especial del Jurat 2004 a la millor categoria de “Millor Grup en Directe”: “Per la gran capacitat de connexió amb un públic que ha omplert més de 200 concerts durant aquests dos últims anys.” El premi va ser entregat per Iñaki Gabilondo i Gemma Nierga.
Guanyadors del seu segon premi MTV Europe Music Awards a la categoria de “Millor Grup Espanyol”, al 2005 a Lisboa.
Guanyadors del Premi Ondas 2005, per segon any consecutiu. Aquesta vegada en la categoria de segon Millor Grup espanyol” per: “Convertir-se amb un fenomen de massa com feia temps que no se'n vivia a la música espanyola”. El premi va ser entregat per: Carles Francisco i Àngels Barceló.
Guanyadors de dos Premis de la Música al 2006 com “Millor Grup” i “Millor Gira” pels concerts realitzats juntament amb “Hombres G”, que van compartir amb ells.
De tots els membres del grup, és coneguda la presència d'una figura que els acompanya des dels seus començaments allà a l'any 2000. Amb presència en més de 50 concerts d'El Canto del Loco, Fernando Lorente ha estat nomenat pel grup "El 5è de la banda".
Pel seu lliurament al públic se'ls va concedir el 2005 el premi als "Models de la Joventut" atorgat per la Fundació Bip-Bip a Madrid.
Premiats amb 3 Premis Principals (2006): millor grup nacional, millor gira nacional (En gira Zapatillas '06) i millor cançó nacional (Volverá).

Els ciclomotors












Com trucar un ciclomotor
















Els ciclomotors son vehicles conciderats no motor, per que fa molts d'anys nomes se utilisaven per ajudar a peledeja . Avui dia es ciclomotors se an modernisat molt,ja que nomes poden anar a 45 kh , els al·lots de vuill dia les trucam i les fem agafar mes de 130kh . Per que un ciclomotor a gafi mes de 130 kh a de fer moltes coses i gastar molts de doblers .










Pases ke sol fer la gent per trucar un ciclomotor.















Amb pri mer lloc els nostres pares mos compren la moto i nosaltres que som bosalots les deim qu no les tocarem . pero a poc a poc les convencem per posar u tub de escap i despres comesam a coneixer gent que te una moto trucade i la mos deixa provar i dis fruta per que les motos trucades ten molta estirade ,força i molta velocitat punta .Despresnosaltres mos amosionam i li pòsam un bloc de 70 cc, un carburador gros, un ciguñal lleuger piñons etc.












bodegues jaume mesquida





VISITA A LES BODEGUES JAUME MESQUIDA DE PORRERES
DIA 14 DE NOVEMBRE







Visita al celler, degustació de productes mallorquins i visita a les vinyes.Una proposta completa: conèixer les vinyes del celler, visitar les instal·lacions i gaudir dels vins acompanyats per una selecció de productes mallorquins.
La visita comença amb la sortida des del celler cap a les vinyes de Son Porquer a les quals s'hi troba un molí de 1850.
Una vegada visitades les vinyes es retorna al celler on el nostre repadrí començà a elaborar els primers vins.
A continuació es baixa al celler on hi ha un petit museu familiar i les bótes que contenen el vi de criança.
Seguidament es visita la zona d'elaboració i embotellat i creuant per un pati interior, on s'hi ubiquen els dipòsits de fermentació, s'arriba al celler de ca ses Lluïses construït al voltant de 1800 on s'ofereix el tast de cinc vins i una mostra de la gastronomia illenca.
La degustació de productes mallorquins acostarà els visitants a textures i gustos únics com són els de la sobrassada, el pa amb oli amb formatge, la coca de trempó, la coca de verdura, les galletes d'oli, els formatges elaborats a la zona o la ensaïmada. Tots els productes són elaborats i preparats de manera artesanal per la nostra cuinera particular.
Si el temps ho permet aquesta activitat es pot realitzar ar les bodegues de jaume mesquida