
El Ball de Bastons .
El Ball de Bastons de Vilanova es molt antic.
La primera notícia escrita d'aquest ball la trobem en la crònica de la benedicció del temple parroquial de Sant Antoni Abad el 25 d'agost de 1771 :
"…Lo orde y forma, y disposició de la professó fou de la manera següent. primo diferents balls de bastons, de Santa Fe y altras…"
Això ja ens indica que al segle XVIII el Ball de Bastons era ja un ball normal en les celebracions i per tant, es pot pressuposar que en aquell temps el Ball de Bastons ja era un ball "tradicional" tot i que parlem de més de dos-cents anys enrera.
A Vilanova, que sapiguem no es va estroncar pràcticament mai l'actuació d'aquest ball per la festa major, excepte en comptades ocasions com pot ésser el parèntesi obligat de la guerra civil. Després d'aquesta el 1941 el Ball de Bastons tornarà a sortir al carrer ininterrompudament fins la Festa major de 1972 en que sortirà per darrer cop la colla "vella".Passaran cinc anys de manca de colla local que serà substituïda per la vinguda de colles dels pobles de la comarca.
Fins l'any 1977, en que per Sant Joan surt per primer cop la colla actual, en el marc de les festes del barri del mateix nom.
Aquesta colla ha tingut una activitat incessant ençà de la recuperació del ball l'any 77 per un grup de joves.
De seguida es va crear un ball amb noies (possiblement el primer Ball de Bastons format per noies soles), desprès un de petits per assegurar una continuïtat; més tard 1979 la colla va ser fundadora, junt amb altres grups de la vila de l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú i com a tal els seus membres van participar i participen en la recuperació i consolidació d'altres balls i de la cultura popular de Vilanova i la Geltrú.
Des de aleshores la colla ha participat en diverses festes i manifestacions populars, a banda de les tradicionalment Vilanovines: Festa Major, Festa Major de La Geltrú i Processó de Sant Pere, com a mostra podem citar-ne algunes: Festes de la Mercè a Barcelona, Congrés de Cultura Catalana(1981), inauguració de Mini-Estadi de F.C. Barcelona (1982). Diverses vegades a la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya.Fora del Principat de Catalunya: Andorra i Vila Reial (País Valencià) i també a l'estranger: Merignac (Burdeus, França), Cuba: Matanzas i l'Havana en el marc de l'agermanament de Vilanova i la Geltrú amb la ciutat de Matanzas i jornades Catalunya-Cuba 1998. WinterbournDown (Anglaterra).
San Pedro de Gaillos (Segovia, Espanya). La colla va organitzar el 1984 La 9ª Trobada de Bastoners de Catalunya i les 2ones Jornades d'estudi sobre el Ball de Bastons.El Ball de Bastons de Vilanova és composat per setze persones dividides en dues files de vuit que evolucionen amb la música d'uns grallers i tabal. El ball consta actualment de 9 balls o coreografies diferents: La Primera, La Segona, La Tercera, La Bolangera, La Boja, El Corrandillo i La Pavana, els set balls tradicionals que composen el ball de bastons “complert” i La Milana i El 4 de setembre, dos balls creats recentment a partir de músiques existents que pertanyen al Ball de Bastons, tot i que en te més que avui no es ballen. Uns balls en que predomina la força i la vistositat sobre la velocitat, característica aquesta dels Balls de Bastons del Garraf.El vestuari es el següent: camisa i pantaló blancs, faldilleta blava o vermella (segons la fila), mocador de pit virolat i mocador de cap florejat vermellós, espardenyes de betes blaves i vermelles, picarols als tormells(camalls) i naturalment els bastons d'uns 45 mm. de gruix a la part més ample.Actualment existeixen 4 colles diferents de Ball de Bastons a Vilanova: la colla gran, la colla jove, la colla de les noies i la de les dones totes elles inscrites a l'Agrupació de Balls Populars.